Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

IOSisland

Πληθυσμός: 1,838
Πλάτος: 18 χλμ
Μήκος: 10 χλμ

Στην Ίο έχει γυριστεί η ταινία "Ginger and Cinnamon" καθώς και σκηνές για το "Απέραντο Γαλάζιο"

Βασικά
Στοιχεία
Top
10
Χρήσιμα
Τηλέφωνα
Τοποθεσία Αξίζει
να δείτε
Αφήστε τα
σχόλιά σας
Gallery Must
Do
Πρόσβαση Video

Must Do

1. Ομήρεια

Τα Ομήρεια αποτελούν τον ύψιστο πολιτιστικό θεσμό του νησιού και λαμβάνει χώρα κάθε καλοκαίρι προς τιμήν του μέγιστου ποιητή Ομήρου, ο τάφος του οποίου αποτελεί καύχημα της Ίου. Στα πλαίσια των Ομηρείων έχουν παρουσιασθεί πλήθος συναυλιών και θεατρικών παραστάσεων με έδρα το Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης. Έχει επίσης δοθεί χώρος έκφρασης στη νεολαία του νησιού με πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις που παρουσιάζονται κάθε Μάιο από τους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης. Σημαντικότατο θεωρείται και το γεγονός ότι από το 1998, τα "ΟΜΗΡΕΙΑ" τέθηκαν υπό την αιγίδα του ελληνικού τμήματος της UNESCO, ως μια αναγνώριση του ρόλου τους στην διατήρηση της εθνικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας.

2. Θρησκευτικές γιορτές- πανηγύρια

Τα πανηγύρια που τελούνται στην Ίο είναι:

 • Τα πανηγύρια του Αγ. Ιωάννη του Καλάμου και της Ψάθης, που τελούνται ταυτόχρονα σης 28-29 Αυγούστου, προς τιμή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.
 • Τα πανηγύρια της Αγ. θεοδότης και του Παλαιόκαστρου, που τελούνται ταυτόχρονα στις 7 -8 Σεπτεμβρίου, προς τιμή της Θεοτόκου.
 • Το πανηγύρι του Πύργου, που τελείται στις 23-24 Ιουνίου, προς τιμή του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου.
3. Οι Top 10 παραλίες που δεν πρέπει να χάσετε

Διάφανα νερά, πλούσιοι βυθοί, χρυσές παραλίες άλλες οργανωμένες άλλες ερημικές, άλλες προσβάσιμες με αυτοκίνητο, μηχανάκι ή καραβάκι, άλλες ιδανικές για πεζοπορία. Ένα νησί περιτριγυρισμένο από ακατέργαστα διαμάντια έτοιμα να τα ανακαλύψετε και να χαθείτε στον παράδεισο που κρύβουν.

Οι top 10 παραλίες είναι:

 • Μαγγανάρι
 • Αγία Θεοδότη
 • Μυλοπότας
 • Κάλαμος
 • Τρείς κλησιές
 • Γιαλός
 • Τζαμαρία
 • Κουμπάρα
 • Πλάκες
 • Ψάθη
4. Τα τοπικά προϊόντα

Προμηθευτείτε από τα καταστήματα του νησιού τα γευστικά τοπικά προϊόντα του. Η Ίος φημίζεται για τα τυριά, το μέλι, την κάπαρη αλλά και τα μυρωδικά της.

5. Περιηγητικός Τουρισμός στο νησί της Ίου

Η Ίος είναι ιδανικός προορισμός για περιηγητικό τουρισμό χάρη της ορεινής σύστασης και μορφολογίας του εδάφους της. Αμέτρητα μονοπάτια που δημιουργήθηκαν στο διάβα του χρόνου από βοσκούς σε όλη την έκταση του νησιού, αλλά κυρίως εκείνα που οδηγούν στις κορυφές των ορεινών όγκων της Ίου, προσφέρουν στους επισκέπτες τη δυνατότητα να περπατήσουν σε μέρη εκπληκτικής άγριας ομορφιάς και να απολαύσουν τη θέα προς το Αιγαίο και τα γύρω νησιά.

Συμβουλή που αξίζει να σημειωθεί:
Υπάρχει μελέτη του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τα μονοπάτια της Ίου, την οποία μπορεί ο επισκέπτης να προμηθευτεί από τον Δήμο Ιητών ώστε να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο τις περιπατητικές εξορμήσεις στο νησί. (Πληροφορίες: Δήμος Ιητών, τηλ. 22860 91505)
 

6. Ποδηλασία ανάμεσα σε απρόσμενα τοπία στο νησί της Ίου

Η Ίος, χάρη του έντονου ανάγλυφου του εδάφους της, είναι ο ιδανικός τόπος για Mountain Bike. Μπορεί κάποιος να επιλέξει διαδρομές προς τις βουνοκορφές του νησιού και να θαυμάσει τη θέα προς τα γύρω νησιά, αλλά και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου πελάγους, ή προς παρθένες και απάτητες αμμουδιές ώστε να απολαύσει τα καθαρά και καταγάλανα νερά. Ο επισκέπτης της Ίου μπορεί με το ποδήλατό του να περιπλανηθεί σε λόφους, βουνά και οροπέδια, ακολουθώντας χωματόδρομους ή και μονοπάτια ανακαλύπτοντας μέρη μοναδικής ομορφιάς και τοπία απρόσμενης χάρης. Μην ξεχνάτε πως στην Ίο προσφέρεται η δυνατότητα ενοικίασης ποδηλάτου (Αντώνης Αραούζος, τηλ.: 22860 91403 & 92489).