Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

IOSisland

Πληθυσμός: 1,838
Πλάτος: 18 χλμ
Μήκος: 10 χλμ

Στην Ίο έχει γυριστεί η ταινία "Ginger and Cinnamon" καθώς και σκηνές για το "Απέραντο Γαλάζιο"

Βασικά
Στοιχεία
Top
10
Χρήσιμα
Τηλέφωνα
Τοποθεσία Αξίζει
να δείτε
Αφήστε τα
σχόλιά σας
Gallery Must
Do
Πρόσβαση Video

Top 10 - Τα 10 καλύτερα αξιοθέατα της Ίου που πρέπει να επισκεφθείτε:

1. Το Γιαλό της Ίου

Με τον υπέροχο φυσικό του λιμάνι, τον τυπικό κυκλαδίτικο Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης στην αριστερή πλευρά της εισόδου του λιμανιού και τον αναπαλαιωμένο φάρο του 18ου αιώνα στην δεξιά και την μεγάλη αμμουδιά που θα φιλοξενήσει τις πρώτες σας βουτιές στο νησί.

2. Τον αρχαίο οικισμό στην περιοχή του Σκάρκου

Πρόκειται για το μεγαλύτερο γνωστό οικισμό του πρωτοκυκλαδικού κόσμου, κτισμένο σε χαμηλό λόφο στη βόρεια πλευρά του λιμανιού της Ίου. Η κατάσταση στην οποία ανακαλύφθηκε είναι μοναδική για το Αιγαίο της 3ης χιλιετίας π.Χ. και η αρχιτεκτονική του μορφή πολύ καλά οργανωμένη με σύστημα απορροής όμβριων υδάτων και διώροφα κτίρια. Λόγω της σημαντικότητας των ευρημάτων αυτών, ο οικισμός του Σκάρκου έλαβε το 2008 το Πρώτο Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ε.Ε Ο αρχαιολογικός χώρος του Σκάρκου έχει διαμορφωθεί ειδικά ώστε να δέχεται επισκέπτες.

3. Τον Ιερό Ναό της Παναγίας Γκρεμιώτισσας

Βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της Χώρας, σε μια βραχώδη περιοχή, στην οποία οφείλει και το όνομά της. Χτίστηκε το 1797 και γιορτάζει στις 15 Αυγούστου. Από τη Γκρεμμιώτισα μπορείτε να απολαύσετε το ομορφότερο ηλιοβασίλεμα του νησιού.

4. Τους γραφικούς ανεμόμυλους στη Χώρα

Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα που πρέπει να επισκεφτείτε είναι οι γραφικοί ανεμόμυλοι με την υπέροχη θέα στο πέλαγος και τη Χώρα. Οι 14 παραδοσιακοί ανεμόμυλοι της Ίου βρίσκονται στο ανατολικό άκρο της Χώρας, ενώ μόνο 2 έχουν αναπαλαιωθεί και είναι επισκέψιμοι.

5. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ίου στη Χώρα

Στην είσοδο της Χώρας, στο ισόγειο του κτιρίου του Δημαρχείου της Ίου λειτουργεί το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, όπου έχουν συγκεντρωθεί τα κινητά ευρήματα που βρέθηκαν στον αρχαίο οικισμό του Σκάρκου και πλήθος ευρημάτων από διάφορες περιοχές στο νησί. Τα ευρήματα καλύπτουν τις περιόδους από τον πρώιμο κυκλαδικό πολιτισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ. έως την ύστερη αρχαιότητα. Σημαντικότερα εκθέματα του μουσείο αποτελούν τα πρωτοκυκλαδικά ειδώλια από τον οικισμό του Σκάρκου της και το ακέφαλο άγαλμα γυναικείας ενδεδυμένης μορφής Ελληνιστικού τύπου.

6. Το Μουσείο Γαϊτη- Σιμωσί στη Χώρα

Μέσα στον επόμενο χρόνο θα ανοίξει τις πόρτες του, δίπλα στο Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης, το Μουσείο Γαϊτη- Σιμωσί, σχεδιασμένο από την κόρη του ζεύγους και αρχιτέκτονα με ειδίκευση στα μουσεία, Λορέττα Γαΐτη-Charrat. Ο διεθνούς ακτινοβολίας εικαστικός βρέθηκε πρώτη φορά στην Ίο το 1964 και ερωτεύτηκε αμέσως το νησί. Για το λόγο αυτό έκτισε και μια εξοχική κατοικία όπου περνούσε τα καλοκαίρια του με το φίλο του Jean-Marie Drot. Στο κατάλευκο κτιριακό σύμπλεγμα, σαν μικρογραφία κυκλαδίτικου οικισμού, με τα διάσημα ανθρωπάκια του Γαϊτη να ξεπηδούν από την πρόσοψη του κτιρίου, θα εκτίθενται μόνιμα έργα δικά του και της συζύγου του , γλύπτριας Γαβριέλας Σιμωσί, ενώ σε ξεχωριστή αίθουσα θα φιλοξενούνται έργα καλλιτεχνών φίλων του ζεύγους και θα διοργανώνονται και περιοδικές εκθέσεις.

7. Τον τάφο του Όμήρου, στον Πλακωτό

Η Ίος θεωρείται μια από τις επτά πόλεις που διεκδικούν τη γέννηση του Ομήρου, ενώ πολλοί αρχαίοι συγγραφείς αναφέρονται στο θάνατο και την ταφή του στην Ίο. Σύμφωνα με τον Παυσανία χρησμός του μαντείου των Δελφών ανέφερε ότι ο Όμηρος θα ταφεί στην Ίο, τόπο καταγωγής της μητέρας του Κλιμένης. Μας πληροφορεί μάλιστα ο Παυσανίας ότι οι αρχαίοι Ιήταις έδειχναν τον τάφο του και τον τάφο της μητέρας του Κλιμένης. Λόγω της παράδοσης περί Ομήρου στα κλασσικά και ελληνιστικά νομίσματα της Ίου απεικονίζεται η κεφαλή του Ομήρου με τη λέξη Όμηρος στον εμπροσθότυπο. Στην περιοχή Πλακωτό έχουν βρεθεί υπολείμματα ενός αρχαίου τάφου που υποστηρίζεται, βάσει του ελεγείου που ήταν γραμμένο πάνω του, ότι είναι του ίδιου του Ομήρου.

8. Το Μαγγανάρι

Βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νησιού. Επισκεφθείτε τις υπέροχες αμμουδιές και τους όρμους του με τα γαλαζοπράσινα νερά και ίσως αισθανθείτε τη μαγεία του «Απέραντου Γαλάζιου», καθώς εδώ γυρίστηκε μέρος της γνωστής κινηματογραφικής ταινίας.

9. Τον Μυλοπότα

Ο κοσμοπολίτικος Μυλοπότας σάς περιμένει λίγο έξω από τη Χώρα, προς τα νότια. Υπέροχη και αχανής η παραλία του είναι ξακουστή για τη ζωντάνια της, αλλά και τα θαλάσσια σπορ και τις καταδύσεις στον όμορφο βυθό της, αποτελώντας ισχυρό πόλο έλξης για πλήθος Ελλήνων και ξένων επισκεπτών, κυρίως νέων σε ηλικία.

10. Το Θέατρο «Οδυσσέας Ελύτης»

Το Ανοιχτό Θέατρο Οδυσσέας Ελύτης εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 1997. Πρόκειται για ένα θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου χτισμένο με δωρική λιτότητα και κυκλαδίτικη χάρη. Οι κερκίδες έχουν καταπληκτική θέα προς την παραλία του Μυλοπότα, την Σαντορίνη στο βάθος και κυρίως το απέραντο γαλάζιο. Αυτό άλλωστε είναι το τοπίο που τόσο εξύμνησε στα ποιήματά του ο Οδυσσέας Ελύτης, στον οποίο αφιερώθηκε το θέατρο. Στο θέατρο έχουν εμφανιστεί μεγάλα ονόματα της καλλιτεχνικής ζωής της Ελλάδας, όπως ο Μιχάλης Λέκκας, ο Παντελής Θαλασσινός, οι Μπλε, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Νίκος Παπάζογλου κ.ά..