Δείτε περισσότερες φωτογραφίες

IOSisland

Πληθυσμός: 1,838
Πλάτος: 18 χλμ
Μήκος: 10 χλμ

Στην Ίο έχει γυριστεί η ταινία "Ginger and Cinnamon" καθώς και σκηνές για το "Απέραντο Γαλάζιο"

Βασικά
Στοιχεία
Top
10
Χρήσιμα
Τηλέφωνα
Τοποθεσία Αξίζει
να δείτε
Αφήστε τα
σχόλιά σας
Gallery Must
Do
Πρόσβαση Video

Αξίζει να δείτε

1. Το Παλαιόκαστρο

Στη βουνοκορφή ανάμεσα στις παραλίες της Ψάθης και της Αγίας Θεοδότης βρίσκεται το Παλαιόκαστρο. Πρόκειται για ένα οχυρωματικό έργο που χτίστηκε από τους Βυζαντινούς στις αρχές του 16ου αιώνα, στο μικρό διάστημα που η Ίος ήταν στην κατοχή τους. Το κάστρο εντάχθηκε στο δίκτυο προειδοποίησης της Βασιλεύουσας για επιθέσεις ξένων στόλων. Στο εσωτερικό του κάστρου βρίσκεται κτισμένη η εκκλησία της Παναγίας της Παλαιοκαστρίτισσας, όπου γίνεται μεγάλο πανηγύρι κάθε χρόνο προς τιμήν της Θεοτόκου.

2. Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης Jean-Marie Drot

Η Λορέττα Γαΐτη-Charrat ανέλαβε το σχεδιασμό και του Μουσείου του Γάλλου σκηνοθέτη, συγγραφέα και πρώην διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Jean-Marie Drot. Το μουσείο βρίσκεται σε ειδυλλιακή τοποθεσία, ακριβώς πάνω από έναν κολπίσκο, και ακολουθεί την κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με τις λιτές γραμμές της. Το Μουσείο φιλοξενεί έργα Γαϊτη, Φασιανού, Σιμώσί, έργα καλλιτεχνών από την Αϊτή, φωτογραφίες από τα γυρίσματα των ταινιών του Drot κ.ά.. Το Μουσείο σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παραχωρηθεί στο δήμο Ιητών και θα είναι επισκέψιμο.

3. Τις 365 εκκλησίες της Ίου

Οι εκκλησίες και τα ξωκλήσια της Ίου είναι διάσπαρτα σε όλο το νησί, ακόμη και σε αρκετά απόκρημνες πλαγιές με δύσκολη πρόσβαση. Έτσι θέλησαν οι ντόπιοι να εκφράσουν τη θρησκευτική τους αντίληψη, ώστε σε 108 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταλαμβάνει το νησί και σε λιγότερους από 2000 μόνιμους κατοίκους να αντιστοιχούν 365 εκκλησίες!

4. Τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Ίου

Τα κατάλοιπα της αρχαίας πόλης της Ίου, στην οχυρή θέση πάνω από το λιμάνι, όπου σήμερα απλώνεται ο οικισμός της Χώρας. Ανακαλύψτε τμήματα του τείχους της αλλά και τον αρχαίο δρόμο που οδηγούσε στο λιμάνι.

5. Την Αγία Θεοδότη

Η Αγία Θεοδότη, στα βορειοανατολικά της Ίου. Μην αρκεστείτε στη γνωριμία με τον οικισμό και την όμορφη παραλία του. Περιηγηθείτε στην περιοχή, για να ανακαλύψετε τα κατάλοιπα υδραγωγείου της Ρωμαϊκής εποχής αλλά και ελληνιστικού πύργου, κυρίως όμως μη χάσετε την ευκαιρία να περπατήσετε από τον παλαιό οικισμό προς τη θέση Γεφύρι. Η διαδρομή κρύβει εκπλήξεις για τον επισκέπτη, καθώς περνά μέσα από ένα όμορφο δάσος με μυρτιές, πλατάνια, κουμαριές και πικροδάφνες.

6. Το μεσαιωνικό κάστρο της Χώρας

Τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου της Χώρας, χτισμένου το 14ο-15ο αιώνα από τον Βενετό ηγεμόνα του νησιού Marco Crispi.